Hammam: mănușa kessa, beldi – săpunul negru și tot ce trebuie să știi despre băile publice marocane

mantel-jean-gaston-1914-1995-f-scene-de-hammam-2321785
Mantel Jean Gaston – Scene de Hammam, ulei pe canvas, tabloul se poate cumpara de pe artvalue . com

Nu există ceva mai intim în cultura marocană decât hammamul. Și nu genul acela de spa ultramodern, luxos, care există cu mai multe sau mai puține îmbunătățiri peste tot în lume, ci acela public, unde se conservă vechile obiceiuri.

Ce feluri de hammam-uri se găsesc în Maroc?

SPA-uri

Spa-uri, mai mult sau mai puțin luxoase și exclusiviste. Acestea oferă saună, răsfăț cu săpun negru, masaj și gomaj. BUN! Diferă desigur calitatea locului. Unele sunt chiar și mixte, a început această modă pentru turiști. Acest fel de experiențe sunt pe cât de plăcute pe cât de igienic și frumos decorat este salonul, se poate întâmpla și se întâmplă să ai corpul frecat pentru exfoliere cu o mănușă folosită și pentru alți clienți, chiar și la locuri unde ședința costă 30 de euro. Sunt desigur și mult mai scumpe, mai frumoase, mai, mai. Dar nu despre acest fel de SPA doresc să vă expun mai pe larg ci despre cel tradițional, public. Cel care nu se regăsește în Europa.

Hammam public marocan

Aici un turist poate avea frumoasa expereință de a intra în cultura locală, să vadă/înțeleagă mai multe despre acest tărâm și despre obiceiuri. Asta pentru că hammamul local este universul de socializare pentru femeile marocane, acel loc unde intră acoperite cu voaluri și totuși înăuntru stau în slip în fața tuturor celorlalte doamne. Și râd, glumesc, împărtășesc diverse. O dată pe săptămână, un loc unde lasă grijile deoparte.

Scurt manual Hammam:

Desigur, femeile și bărbații stau separat, deși sunt și hammamuri dedicate: pentru bărbați sau pentru femei. Sau o combinație: anumite ore pentru femei și altele pentru bărbați, sau zile, ideea este că ÎN NICIUN CAZ NU ESTE O activitate comună, decât în locurile pentru turiști, cum spuneam mai sus. Unele hoteluri noi au această facilitate, dar în mediile tradiționale NU.

Recuzită hammam public marocan

– Două găleți curate, deși există și la hammam găleți, mulți pentru a nu aștepta după alții vin cu cele proprii. Este mai bine să ai gălețile tale.
– Un bol mic de plastic, cu baza albă, se găsesc în piețe. Nu se găsesc în hammam așa că trebuie aduse!
– Săpun, șampon, aparat de ras (pentru bărbați)
– Pieptene și/sau perie
– O pungă mare pentru pantofi, haine, prosop. Se va lasa la recepție, de fapt într-o încăpere separată, la garderobă
– O salteluță sau băncută, pentru a sta pe ea, deși majoritatea nu aduc așa ceva.
– O mănușă Kessa pentru scrub, se cumpără din medină cu 1 euro, este pentru exfoliere dar blândă, nu cum avem noi, sunt negre de obicei și

Beldi, săpunul negru marocan

Moliciune și exfoliere totală, cum? Săpunul negru: un amestec de uleiuri: măsline, argan, îmbunătățit cu eucalipt uneori, este miraculos. Are o textură foarte cremoasă și hrănește pielea în profunzime. Foarte emolient: trebuie neapărat achiziționat, desigur cel mai bun, fără conservanți, etc se găsește la unele hammamuri, îl prepară acolo, sau în piețe.

Black-Soap-Morocco1

Ritual:

Sunt multe tipuri, multe ritualuri, fiecare are propriile tabieturi, dar în general mersul este acesta:
Clătirea cu apă fierbinte. Săpunirea cu beldi: este emolient, pregătește pielea pentru mănușa kessa. Cu care se freacă pielea până se duce tot țesutul mort. Dar întâi așteptarea pentru a transpira și ca pielea să se înmoaie, de la aburi. Cam 15 minute cu săpunul pe tine: de fapt uleiurile acelea extraordinare, din care este realizat beldi-ul.
Scrub: cu mănușa, după ce s-a limpezit săpunul, se freacă pielea până ești curat, se duc se pare multe straturi de piei, piei, mult mai ales la cei care nu au din asta o obișnuință. Pielea moartă se desprinde ușor. Nu se clătește în acest timp. După asta te simți incredibil de curat, de fapt și ești și pielea respiră prin fiecare por.
Clătire cu apă curată.
Marocanii vor acorda mult timp acestei părți, se vor freca fiecare milimetru al corpului, inclusiv coatele, genunchii, etc. Se ajută și unii pe alții pentru părțile de pe spate, etc.
Și după exfoliere, șampon, clătire și gata. La vestiar.

Chiar și la hammamurile publice sunt doamne care vă pot ajuta cu partea de exfoliere, ce trebuie să țineți minte: marocanii nu au milă cu pielea, așa că spune că mai puțin, mai blând!@! Sayshuya – doar un pic .

Mersul lucrurilor:

– La intrarea în hammam este o persoană care percepe taxa de intrare.
– Vestiarul. Aici lăsați în urmă toate hainele, mai puțin slipul.Toate hainele și prosopul rămân într-o geantă/plasă/pungă. Nu este loc pentru prosop în hammam.
– Bagajul se lasă la garderobă, se mai plătesc câțiva dirhami pentru gardian, primiți un număr.
– Cu ce intrați în hammam: numărul ce trebuie pentru baie: gălețile, castronelul, săpun, șampon. Se pot lua și găleți adiționale din cele care aparțin de la hammam.
– În hammam căutați un spațiu pentru a pune stăpânire pe el, umpleți gălețile cu apă fierbinte de la rezervoare.
– Unii pun lucrurile proprii – cu găleți cu tot în semicerc, să delimiteze spațiul. Apă rece, apă caldă. Cu castronelul mixați apa și udați-vă. Se poate să se împrumute, să fiți rugați să ajutați cu frecarea spatelui cuiva, sau viceversa. Este normal. Scrub amănunțit. La final goliți gălețile și mergeți la garderobă, luați lucrurile, uscați, etc.

Mi-a plăcut să citesc experiența unei bloggerițe italiene pe care am ajuns să o îndrăgesc tare: la un salon de lux – aka 20-30 euro ședința și la un salon local. Pe scurt, la primul a fost așa și așa nici prea prea nici foarte foarte, dar la hammamul public din Fes a avut o experiență descrisă ca într-adevăr autentică: singura turistă într-o sală cu 50 de femei, restrasă în colț în încercarea de a nu atrage atenția se trezește preluată de o doamnă uriașă, care după ce i-a arătat ce și cum, destul de abrupt: adică a început prin a-i turna o găleată de apă peste ea a frecat-o cu mănușa până a scăpat de toată murdăria – pe care nici nu știa că o are – m-a amuzat să citesc că se considera o persoană curată înainte, dar se pare că nu și după standardele cuiva pentru care hammamul este o rutină săptămânală. Și după exfoliere, a fost chiar și spălată pe cap de doamnă, care a folosit un pieptene, a fost dureros și s-a simțit ca un copil mic, care nu are nimic de spus. Dar a fost eficient. Desigur prin limbaj nu puteau comunica (deși multe tinere cunosc și engleza, franceza este la putere în Maroc). Și este primul lucru care îi vine în minte când se gândește la Fes, la Maroc.
Din păcate nu știu de ce dar azi nu funcționa siteul ei. Am găsit pățania pe alt site, dar nu am dat link de acolo, mai ales că pe siteul ei erau și foarte multe comentarii. Postarea se numește: My Hilarious Moroccan Hammam Experience.

Grație acestui articol și a altora similare am hotărât cu agenția parteneră să introducem această experiență, a unui hammam local în circuitul din Maroc, chiar în Fes. Desigur cineva poate să nu agreeze, să prefere alt hammam, un SPA, dar eu știu că mulți își doresc măcar să arunce un ochi, să vadă mai mult decât în general ce înseamnă această țară. Este genul de experiență care și peste ani este la fel de puternică.

Programul pentru Maroc poate fi consultat aici, 9 zile de răsfăț, aventură și experiențe inedite.

Vocabular: puteți auzi Bisaha, adică sănătate pentru tine, se răspunde cu Allah atik saha – la fel și vouă.

2716669208_1
sursa foto: http://sontoi01.skyrock . com/2716669208-hammam-marocain-hammam-tssoli-a-karim-d-d-d.html
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s