Cinci din travel #marțitreiceasuribune 4.10.2016

Orașul Paphos din Cipru va fi Capitală Europeană a culturii în 2017 alături de orașul danez Aarhus, mormintele din Hyderabad, India, pot fi următoarea atracție majoră a țării după Taj Mahal, fântâna lui Thor din Oregon atrage apele Pacificului într-un tunel înspăimântător, în UK este mai ieftin să călătorești cu avionul decât cu trenul și la Oradea va avea loc cea de-a treia ediție a  Festivalului Național de Artă Naivă: știrile de marți, 4 octombrie a.c.

1. Orașul Paphos, Cipru va fi capitală europeană a culturii în anul 2017

Locul de naștere al zeiței dragostei și a frumuseții, Afrodita, Paphos va împărți onoarea cu orșul danez Aarhus. Începând din luna ianuarie a anului viitor, orașul va găzdui o sumedenie de evenimente culturale și spectacole de dans, muzică, teatru. Având în vedere că insula Cypru este o destinație potrivită pentru orice parte a anului, puteți să vă plănuiți o vizită aici în orice moment: în luna ianuarie, temperaturile vor fi de 20 de grade. Frumos, nu? Vara însă este înăbușitor, dar sunt mulți călători pe care acest aspect nu îi deranjează.

Tema evenimentelor va fi mitologia, iar inaugurarea în weekendul 28-29 ianuarie. La începutul lunii iulie a anului viitor, sub numele ”foc pe mare” va avea loc o Regată, flotila navigând spre port în timp ce un spectacol de lumini va pune în valoare castelul Paphos.

marti-paphos

Sursa: Daily Mail

2. Qutb Shahi Heritage Park, mormintele din Hyderabad, noul Taj Mahal?

Acesta este titlul pus de CNN, pentru a atrage atenția asupra unui viitor obiectiv turistic major din India. Un domeniu de 108 acri, unde sunt cinci monumente mari, locurile de veșnică odihnă a temutei familii Qutb Shahi, care a domnit 169 de ani în secolele 16 și 17  în regatul Golconda din sudul Indiei, regiunea Hyderabad.

Domeniul include 40 de mausolee mari, 23 de moschei, 6 fântâni cu trepte, un hammam, pavilioane și grădini. Proiectul de restaurare se întinde pe 10 ani și se acrede că în momentul în care domeniului îi va fi redată splendoarea de odinioară va atrage mase mari de turiști din întreaga lume. Prima fază a proiectului va fi finalizată în anul 2018. Una dintre minunile arhitectonice ale Indiei, mormintele împletesc elemente din diferite stiluri, precum persan, hindus, pathan și sunt din granit.

Hyderabad, capitala statului indian Telangana, este un oraș de patru milioane de locuitori și este bine conectat pe calea aerului cu majoritatea orașelor mari indiene. Și prin sistemul feroviar, desigur, dar trenurile în India sunt speciale, o experiență intensă 

marti-morminte-hyderabad

Sursa: CNN

3. Fântâna lui Thor din Oregon

Cunoscută totodată cu numele de ”poarta spre iad” fântâna lui Thor din Oregon este suficient de largă pentru a înghiți cu totul o barcă mare. Fenomenul este spectaculos și atrage mulți turiști și fotografi pasionați. Deși pare că oceanul Pacific este în pericol să fie tot supt prin acest puț, adâncimea tunelului este de numai 6 m. Obiectivul este situat în zona Cape Perpetua Scenic, din statul american Oregon.

marti-fantana-thor

Sursa: Daily Mail

4. În UK este cu mult mai ieftin să călătorești cu avionul decât cu trenul

În tabelul de mai jos, sunt patru coloane: călătoria / prețul zborului / prețul trenului / economia realizată. Se poate observa ușor că diferențele pot fi cu adevărat notabile. Am mai scris despre această situație din UK, am și experimentat și cu siguranță dacă doriți să vizitați mai multe orașe, cea mai ieftină soluție este călătoria cu avionul, chiar cu diferite escale.

marti-uk-tren-avion

Studiul a fost realizat de către Skyscanner, îl puteți vedea aici, pentru călătorii dus întors, plecare pe 3 și întoarcere pe 10 Octombrie a.c. Pentru zboruri a fost folosit skyscanner și pentru trenuri trainline . com

5 A treia ediție a Festivalului Național de Artă Naivă

Vernisajul va avea loc vineri, 14 octombrie la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, dar expoziția poate fi vizitată până pe 4 noiembrie.

Am primit infornarea de la Dl. Mircea Stroe, de la Asociatia Artistilor Naivi din Romania, pe care l-am cunoscut cu ocazia unei conferințe de presă din Oradea. M-am bucurat să văd că tot felul de evenimente frumoase au loc în toamna aceasta în frumosul oraș Art Nouveau, cum ar fi și un Street Food Festival, între 6-9 octombrie în Piața Unirii. 

Cât despre Festivalul de Artă Naivă, uitați ce descriere frumoasă am primit:  N-am asociat niciodată arta cu simţul umorului şi nu ştiam că la muzeu se poate rîde cu poftă sau zîmbi cu gura pînă la urechi în faţa unei picturi, sculpturi sau tapiserii. Nici prin gînd nu ne trecea că albastrul cerului poate fi verde sau caii pot fi roşii, şi nu aveam nici cea mai mică idee că trei tablouri pot fi aranjate unul lîngă celălalt ca şi cum ar vorbi între ele. Pînă cînd, într-o zi, am descoperit arta naivă. De aici pînă la înfiinţarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România n-a mai fost decît un pas. Pasul  imediat următor – demararea unui proiect cultural unic în România, dedicat în exclusivitate artei naive: Festivalul Naţional de Artă Naivă, ajuns la a III-a editie ! 

Afis

Deci numai evenimente frumoase, de toate felurile ne așteaptă toamna aceasta, pentru a ne trece supărarea că iată, foarte repede un nou an își ia la revedere de la noi. Incredibil ce repede trec anii aceștia, așa că nu mai amânați la nesfârșit (dacă o faceți) demararea acelor proiecte care vă atrag, cum ar fi cel de a călători mai mult. În țară sau în străinătate, acum sunt nenumărate posibilități de a colinda, pentru toate bugetele.

O zi frumoasă de marți!

Reclame

2 gânduri despre “Cinci din travel #marțitreiceasuribune 4.10.2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s