Barcelona vrea sa amendeze Airbnb si HomeAway cu cate 600 000 de euro fiecare

Atât Airbnb cât și HomeAway (competitorul direct) vor fi amendați câte 600.000 de euro de către Primăria Barcelonei, pentru că au propus spre vânzare proprietăți csare nu au avizele necesare pentru a găzdui turiști. Am mai scris despre faptul că Barcelona s-a săturat de turiști. De prea mulți turiști de fapt. Marea suferinta este ca aceștia strică farmecul orașului, în concepția catalanilor.

În declarația dată de Primăria Barcelonei, amenda de 600 000 de euro vine ca rezultat al faptului ca în mod repetat cele două companii au promovat unități de cazare care nu au autorizatie. Conform legiislatiei regionale (o lege din 2012) orice apartament închiriat vizitatorilor din Catalania trebuie să fie înregistrat la Oficiul de Turism regional și trebuie să obțină un permis.

Consiliul orașului a afirmat ca au înregistrat 3812 unități de cazare fără permis pe Airbnb și 1744 pe HomeAway.

Ada Colau, Primărița Barcelonei, dorește să scadă numărul vizitatorilor din Barcelona, deoarece se teme că afluxul de vizitatori strică farmecul orașului, iar prețurile ridicate ale imobiliarelor vor închide multe afaceri mici locale. ”Nu este acceptabil că sunt mii de apartamente de închiriat care funcționează ilegal, fără autorizații, fără să plătească taxe și care le cauzează probleme vecinilor” a declarat aceasta de curând pentru o stație de radio locală.

Miercuri, Primăria a dispus ca 256 de apartment să fie scoase din aceste platforme și investighează alte 400 de posibile ofense.  Primărița Colau a acuzat popularitatea platformelor de tipul Airbnb pentru temerile locuitorilor Barcelonei, cărora nu le place deloc creșterea turismului de tip ”binge” –  a celor care beau excesiv și se comporta necivilizat, mânâncă pe stradă, stau pe jos. Cred că la acest aspect se referă ”binge tourism” de altfel comportamente menționate în multe proteste ale catalanilor, începând cu anul 2014.

Airbnb a declarat că va face apel. ”Acum mai puțin de o lună de zile, am avut o întâlnire cu reprezentanții Primăriei și am convenit că vom lucra împreună, în interesul orașului…Airbnb este o parte a soluției problemelor Barcelonei. Dorim să fim un bun partener pentru oraș și vom continua să căutăm proactiv soluții pentru a menține acest dialog și pentru a îi susține pe locuitorii Barcelonei care își închiriază locuințele”

HomeAway a declarat: ” Regretăm reacția disproporționată a orașului Barcelona, care se pare că nu este în concordanță cu legislația Europeană și cu cea națională și împotriva recomandărilor Comisiei Europene… blocând dezvoltarea normală a platformelor de comerț online și a platformelelor de închiriere de vacanțe”. De asemenea, HomeAway a anunțat că își rezervă dreptul de a demara măsurile legale necesare pentru a-și apăra poziția, referitor la amenda de 600.000 de eruo pe care o consideră nelegitimă.

În luna iunie, Uniunea Europeană a avertizat statele membre împotriva interzicerii serviciilor de tipul UBER și Aibnb, fie numai și pentru protejarea afacerilor locale. Airbnb se află în diferite dispute cu orașe din toată lumea, pentru faptul că nu plătește taxe locale, fapt pentru care ia în considerare aplicarea unei taxe pentru cei care închiriază.

Sursa: Reuters, Daily Mail

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s